Få misbrugsbehandling inden det er for sent

Få misbrugsbehandling inden det er for sent

Misbrugsbehandling kan være meget mere end nogle få samtaler om ugen. Hvis man vil opnå de bedste muligheder for at slippe fri fra et misbrug, er der ofte behov for en intensiv misbrugsbehandling, hvor man får meget mere hjælp end blot en samtale eller to om ugen. For langt de fleste som vælger at få hjælp, har misbruget stået på i mange år. Det er ikke unormalt at man gradvist har misbrugt mere og mere gennem 10 til 15 før hjælpen opsøges. De fleste misbrugere fortæller at det startede som et helt normalt forbrug i ungdommen og stille og roligt begyndte misbruget at fylde mere og mere. Det sker ganske ubemærket for rigtig mange, indtil man en dag finder ud af at det er svært at stoppe.

Hvornår har man behov for misbrugsbehandling?

Der er mange forskellige forestillinger om, hvornår man lider af et misbrug, en afhængighed eller alkoholisme. Ordet alkoholiker eller misbruger er desværre også meget tabubelagt, rigtig mange steder. Men når man taler om alkoholisme, misbrug eller afhængighed har det intet at gøre med, boligforhold, titel, status, økonomi, parforhold, uddannelse eller andet. Det har faktisk også meget lidt at gøre med, hvor meget man drikker, misbruger eller hvornår man gør det. For langt de med et misbrug er “ganske almindelige mennesker” med arbejde, familie, venner, bolig, mm. Det som det handler langt mere om, er alle de negative konsekvenser ens misbrug eller afhængighed medfører. Både for en selv, ens familie og andre pårørende.

 

Seks tegn på, at du har brug for misbrugsbehandling:

 

  1. Du oplever fysisk eller psykisk at trænge til større mængder af alkohol eller stoffer
  2. Du har en manglende evne til at stoppe når du først er startet eller helt holde op med at begynde
  3. Du har symptomer på abstinenser (indre uro, rastløshed, hjertebanken, svedeture)
  4. Dit forbrug stiger over en længere periode, og du kan tåle mere, før du føler dig påvirket
  5. Du prioriterer dine handlinger og din tid efter, om du kan drikke eller tage stoffer – for eksempel til arrangementer, begivenheder og andet
  6. Du drikker eller tager stoffer, selvom dit forbrug skader dig og har alvorlige konsekvenser for din nærmeste familie og pårørende

 

“Kan du svare ja til 3 af disse bør du tage kontakt til dit lokale misbrugscenter og høre om du har behov for hjælp i form af misbrugsbehandling!”

 

Hvis du bor på Sjælland, kan du finde hjælp her.

 

Få hjælp inden det er for sent

Et misbrug vil aldrig gå over af sig selv og de negative konsekvenser vil blive større og større, samt flere og flere. Mange mennesker i Danmark bliver dagligt dræbt, indlagt og kommer alvorligt til skade på grund af alkohol og stoffer. Det ødelægger familier og børn som vokser, op med misbrug skal leve med psykiske lidelser resten af livet. Mange af disse børn bliver selv misbrugere senere i livet.  Det gælder om at få hjælp i form af misbrugsbehandling, så hurtigt som muligt.

 

Misbrugsbehandling redder familier og liv!